Omgeving

Toerisme in Diksmuide en in de Westhoek: ontelbare mogelijkheden

Diksmuide, een kleine stad in de Westhoek

Diksmuide ligt aan de IJzer en de Handzamevaart. De gemeente telt zo'n 16.000 inwoners en staat bekend als de Boterstad. Een bijnaam die verwijst naar de bloeiende zuivelhandel die Diksmuide rijk maakte. Diksmuide vormt de poort naar de Polders. Het stadhuis met belfort aan de Grote Markt met daarachter de Sint-Niklaaskerk zijn de blikvangers in het gezellige centrum.

In en rond Diksmuide valt er van alles te beleven. Zowel op cultureel, als culinair en sportief vlak. Voor actuele informatie verwijzen we graag naar de toeristische website van Diksmuide. Ziet u het ruimer? Check dan eens de site van de Westhoek.

In een straal van ongeveer een half uur bevinden zich nog enkele aantrekkelijke steden met elk hun eigen troeven voor een bezoek.

Ieper (23 km) met een rijke middeleeuwse geschiedenis die nog steeds herkenbaar is in het stadsbeeld en het markante oorlogsverleden.

Roeselare (24 km) met een aantrekkelijk centrum met tal van terrassen, leuke winkels, gezellige drukte en een nieuw wielermuseum 'Koers'.

Brugge (50 km): UNESCO werelderfgoed dat op de must-see-lijst staat van elke buitenlandse toerist.

Op slechts 15 km van de Belgische Kust

De Belgische Kust is zonder meer de meest populaire toeristische regio in ons Belgenland. Heerlijk uitwaaien op het strand. Wandelen op de pier of in een bolderwagen op en af de dijk rijden. Een lekkere pannenkoek met warme chocolade in de winter of een fris streekbier op een zonnig terras in de zomer. Een dagje aan zee is altijd geslaagd.

Nieuwpoort met zijn vernieuwde promenade langs de vaargeul en de grootste jachthaven van Noord-Europa is de dichtstbijzijnde badplaats. Maar u kan evengoed naar Oostende of De Panne. Beide liggen op ongeveer een halfuurtje rijden.

Alle info vindt u op de site van de Kust.

Met de fiets of te voet door unieke polderlandschappen

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het fietsnetwerkWesthoek werd het netwerk helemaal vernieuwd. De knooppunten werden uitgebreid en enkele nieuwe routes werden toegevoegd. Het netwerk ontsluit nu nog meer mooie plekjes. Haal dat stalen ros dus maar van stal of huur uw fietsen ter plaatse.

Gaat u liever stappen? De vijf wandelnetwerkenin de Westhoek zijn goed voor eindeloos wandelplezier. Ook in en rond Diksmuide vindt u tientallen uitgestippelde wandelingen. Zet die wandelschoenen al maar klaar.

Een reis langs het oorlogserfgoed

De IJzer stuitte de opmars van het Duitse leger in 1914. Het was het begin van een jarenlange stellingenoorlog met onvoorstelbare vernielingen tot gevolg. Diksmuide en de omliggende dorpen werden in de periode '14-'18 tot puin herleid. De hele streek ligt bezaaid met monumenten en begraafplaatsen die herinneren aan deze vreselijke tijd.

In Diksmuide zelf staat de IJzertoren met het Museum aan de IJzer. Boven op de toren hebt u bij helder weer een fenomenaal uitzicht over de hele frontstreek. Niet ver hier vandaan bevindt zich de Dodengang, het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog.

Meer info om uw bezoek aan de verschillende sites te plannen vindt u hier. Dit gaat dan nog maar enkel over de sites in en rond Diksmuide. Hebt u interesse in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog dan ziet u het misschien ruimer en dan vindt u alle informatie op de site van Flanders Fields.